Latest Movie Trailers

Blogger

Jalan Tikus

Version

Theme

Label

Random Posts

Tombul Tarifler

 

Tombul Tarifler


Zebra Kurabiye

Posted: 26 Aug 2015 02:00 AM PDT


 Kurabiye yapmaya başladığımda, niyetim zebra kurabiye yapmak değildi.
Farklı bir kurabiye yapacaktım fakat, hazırladığım hamurun o kurabiyeler için uygun olmadığını gördüm. Ben de yarım saat buzdolabında hamuru dinlendirip, kalıpla çıkarmayı düşündüm. İyiki de yapmışım, güzel gevrek kurabiyelerim oldu.
Zebra kurabiyeleri yapmak çocuğunuzla birlikte olursa daha da zevkli oluyor. Örneğin kakaolu yerlerini o yuvarlıyor, kalıpları basıyor, sonuç iki renkli kurabiye.
Artan hamur parçalarını tekrar yoğurup, iki renkli alaca kurabiyeler yapabilirsiniz. Şahsen biz öyle yedik :)
Malzemeler:

  • 1 paket margarin (yada 250 gram tereyağ) oda sıcaklığında
  • 3 dolu kaşık buğday nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı + 1 kaşık pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:
  1. Tereyağını bir kaseye alıyoruz. Üzerine kakao hariç bütün malzemeleri koyuyoruz. Kurabiye hamuru yoğuruyoruz.
  2. Kurabiye hamurunun 1/4 ünü alıp, içine 2 kaşık kakao ekliyoruz. Kakao ile yoğuruyoruz.
  3. Önce beyaz hamuru büyükçe açıyoruz. Sonra kakaolu hamuru, ince ince elimizle yuvarlayıp mümkün olduğunca ince şeritler yapıyoruz. Beyaz hamurun üzerine bu şeritleri koyuyoruz. Merdane yardımıyla kakaolu şeritleri de koyduğumuz kurabiye hamurunun üzerinden geçiyoruz.
  4. İstediğimiz bir kurabiye kalibıyla kesiyoruz. Tepsiye yerleştiriyoruz.
  5. Artan hamuru hafifçe yoğurup açıyoruz, yine kalıpla basıyoruz. (Bu kez zebra şeklinde olmayacak bilginize)
  6. 160 dereceli fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

Kolay mantı

Posted: 25 Aug 2015 04:37 AM PDT


  Ramazanın başında yayınladığım Kayseri mantısını bükerken, oğlumun huysuzlukları ile karşılanca,mantıdan vaz mı geçildi sanıyorsunuz. Bilakis onun yerine yerine yeni çözümler arandı, aynı bildiğimiz mantı hamuru ve bildiğimiz mantı içi ile resimde gördüğünüz şekiller verildi. Pek bir pratik oldu, tadı yönünden tek farkı, benim merdane ile incecik açamamamdan kaynaklanan hafif kalın şekli oldu, bir mantı sever olarak bu beni rahatsız etmese de siz isterseniz hamurunuzu daha ince açabilirsiniz. Ben de bu olaydan sonra, oklavamı oğlumdan saklarken, daha kolay hatırlayabileceğim yere koymam gerektiği konusunda tecrübe edinmiş oldum.
 Malzemeler;

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • tuz 1/2 tatlı kaşığı
içi için;
  • 300 gram kadar kıyma
  • 1 küçük soğan
  • tuz, karabiber, pul biber
üzeri için;
  • sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz ve 1/2 çay bardağı kadar su





Yapılışı;

  1. Mantı malzemeleriyle, katı bir hamur yoğuruyoruz, hamurun üzerini örtüp 10 dakika kadar dinlenmeye alıyoruz.
  2. Bu arada içini hazırlıyoruz. Soğanı incecik doğruyoruz, yada rendeliyoruz, kıymanın üzerine alıp, tuz ve baharatları ekliyor, biraz yoğuruyoruz.
  3. Mantı hamurunu iki bezeye ayırıyoruz. Birini açabildiğimiz kadar ince açıyoruz, iki parmak genişliğinden daha az şeritler halinde kesiyoruz. 
  4. Kıymadan tam ortasına koyup, şerit boyunca resimdeki gibi yerleştiriyoruz.
  5. Hamurun iki ucunu birleştirip iyice kapatıyoruz. Mutfak makasıyla, küçük parçalar halinde kesiyoruz.
  6. Üzeri örtü serilmiş bir tepsiye alıyoruz. Üzerini örtmeden, iftara kadar bekletebilirsiniz, tabi çok sıcak olmamak kaydıyla,yoksa hamur cıvır, hava alan bir yerde tutarsanız hafif kurusa da iftara kullanılacak hale gelir.
  7. Tencereye 5 su bardağı suyu koyup,1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz, su kaynayınca mantıları üçer dörder atabilirsiniz.. Mantılar yeterli yumuşaklığa gelince, tencerenin suyunun yarısını süzüp, içine soğuk su ekliyoruz.
  8. Bir tavaya tereyağ ve sıvıyağları koyup, salçayı ekliyoruz. Biraz kavurunca, üzerine su ekleyip bir iki kaynatıyoruz. En son baharatları ekleyip, salçalı sosunu da hazırlamış oluyoruz.
  9. Servis ederken, mantıyı suyuyla birlikte alıyoruz, üzerine yoğurt, onun üzerine de salçalı sos ekleyip sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun...


0 on: "Tombul Tarifler"

Sayfalar