Kayısı çok sevdiğim bir meyve. Tadı rengi, besin değeri muhteşem.
Artık abur cubur dediğimiz hazır gıdaların yerine, pek çok anne çocuklarına fındık, fıstık, pestil gibi katkı maddesi olmayan gıdalar vermeye çalışıyor. Evde Kayısı Pestili nasıl yapılır diye hiç düşünmeyin ayrıntılı anlatımlı videosunu çektim.
Ellerinizle yaptığınız bir pestili çocuklarınıza ve misafirlerinize sunmak bir ayrıcalık bence.
Yapımı o kadar basit ki şaşıracaksınız. Bu sıcaklarda 2 günde işlem tamam. Besleyici ve tertemiz.
Öyle Anadolu'da yapıldığı gibi metrelerce örtü, çarşaf, koca siniler vs. olmadan gayet pratik.
You tube da izlemek isterseniz. Aşağıda paylaştım.
Evde Kayısı Pestili Malzemeleri
- 1 kilo yumuşak (olgun) kayısı
- 1 Türk kahve fincan su
Evde Kayısı Pestili Yapılışı
- Kayısıları titizlikle yıkayın.
- İki parçaya ayırıp çekirdeklerini çıkarın.
- 1 kahve fincanı su ile tencereye koyup ocağı çok kısık ateşte açın.( Tencerenin kapağı kapalı olsun.)
- 10 dakikada iyice yumuşadıklarını göreceksiniz. Hemen ocağı kapatıp kapalı şekilde ılımasını bekleyin.
- Kayısıları bir süzgeçe boşaltıp ezerek kabuklarından ayırın.
- Ortalama 25-30 cm çapında 2 adet düz porselen veya cam tabağa ince bir tabaka olacak şekilde dökün.
- Bol güneş alan yerde 2 gün bekletin.
- Malzemenin kalınlığına göre süre uzayabilir. Resimde gördüğünüz İncelik için 2 gün yeterli oldu.
- Pestilin kenarından kaldırmaya çalışın tabağı temiz bir şekilde bırakıyorsa pestil kıvamında olmuş demektir.
- İster tüm olarak ister şeritler halinde keserek, pişirme kağıdına sararak muhafaza edebilirsiniz.
- Afiyetler olsun.
0 on: "Kayısı Pestili Tarifi"